+358 3 751 0980

SUU- JA HAMMASHOIDOT

Hammashoito klinikalla

Klinikallamme työskentelee kaksi eläinlääkäriä, ketkä tekevät hammashoitoja koirille sekä kissoille. Eläinlääkäri Anne Kolsi hoitaa koirien hampaita ja eläinlääkäri Katariina Leikas hoitaa koirien lisäksi myös kissojen hampaita. Hammastiimiimme kuuluu eläinlääkäreiden lisäksi kaksi hammashoitajaa Anne Vitikainen ja Jannika Turva. Hoidamme hampaita klinikallamme tällä hetkellä neljänä päivänä viikossa (ma-to).

ENNEN HAMMASHOITOON TULOA

Lemmikin ollessa seniori iässä (koira noin 8v ja kissa noin 10v) pyydämme ne klinikalle tarkastuskäynnille, jossa tehdään yleistarkastus ja verinäytteiden otto. Verikokeista tarkastamme perusverenkuvan (kissalle myös kilpirauhasarvon tutkiminen). Näin pystymme varautumaan etukäteen mahdollisiin anestesiaan liittyviin poikkeamiin. Lemmikki tulee ennen anestesiatoimenpidettä pitää ruokapaastolla. Tarkemmat valmistautumisohjeet saa vielä erikseen aikaa varatessa.

HAMMASHOITOPÄIVÄN KULKU

Potilaat saapuvat aamulla klinikalle porrastetusti. Eläinlääkäri ottaa potilaat vastaan ja tekee yleistutkimuksen, jonka jälkeen potilas joko rauhoitetaan tai otetaan klinikalle sisään odottamaan omaa vuoroaan. Porrastamalla päivän potilaat, pystymme hoitamaan lemmikkinne mahdollisimman potilasturvallisesti ja joustavasti. Klinikalle sisäänotettu lemmikki odottelee vuoroaan hoitavan henkilökunnan kanssa samassa tilassa.

Kun lemmikki on rauhoitettu ja se on nukahtanut niin se siirretään toimenpidepöydälle, jossa se saa lisähappea, sille laitetaan suoniyhteys ja elintoimintoja aletaan monitoroimaan anestesiavalvontalaitteella (happisaturaatio, hiilidioksidipitoisuus, syke, EKG, verenpaine, lämpö). Potilas saa suoniyhteyden kautta tarvittavat lääkkeet, kuten kipulääkkeen ja pahoinvoinninestolääkkeen. Sen jälkeen potilas intuboidaan eli potilaalle asennetaan hengitysputki, jonka kautta se hengittää toimenpiteen aikana happea sekä anestesiakaasua.

Hammashoito aloitetaan hampaiden röntgenkuvauksella, jossa nähdään hampaiden kunto sekä rakenne kokonaisuudessaan. Röntgenkuvaus on potilaan hyvinvoinnin kannalta erityisen tärkeä vaihe hammashoitokokonaisuudessa, sillä hampaasta on nähtävissä vain pieni osa ja monet hammassairaudet voivat jäädä huomaamatta ilman röntgenkuvausta. Röntgenkuvauksen jälkeen hampaat puhdistetaan ultraäänilaitteen avulla kruunun sekä ientaskujen alueelta. Puhdistuksen jälkeen hampaat kiillotetaan, jotta loput plakista saadaan pois hampaan pinnalta. Tämän jälkeen eläinlääkäri suorittaa hammastarkastuksen ja löydökset kirjataan hammaskarttaan. Hammaskartan sekä hammasröntgenkuvat saa tulosteena kotiin mukaan lemmikkiä hakiessa. Tehdyn röntgentutkimuksen ja hammastarkastuksen perusteella arvioidaan jatkohoidon tarve.

Mikäli potilaalla todetaan jatkohoitoa vaativia hampaita niin potilaalle varataan uusi aika. Näin saadaan anestesiaturvallisuus taattua, ettei anestesiatoimenpide veny liian pitkäksi. Kirurgiset hammaspoistot tehdään inhalaatioanestesiassa riittävä kivunlievitys huomioiden.

Lemmikin kipua on välillä vaikea tulkita, koska lemmikki pyrkii peittämään kipuaan kaikin keinoin. Lemmikki saattaa tottua krooniseen kipuun, jolloin sen tulkitseminen muuttuu vielä vaikeammaksi. Hammasjuuripaiseet, murtuneet hampaat ja hammassyöpymät kruunun alueella tiedetään aiheuttavan voimakasta kipua, mutta lemmikki saattaa silti syödä normaalisti ja jopa pureskella luita. Lemmikki kokee kivun samoin kuin ihminen, mutta kipuoireita on vaikea tulkita. Kivuliaan hampaan poisto helpottaa lemmikin oloa ja operaatiosta toivuttuaan voidaan huomata lemmikin pirteämpi olemus.
          Kuulemme usein kysymyksen, että miten lemmikki pystyy enää syömään, mikäli hampaita poistetaan. Vastaus tähän on, että lemmikki pystyy syömään edelleen hyvin tai jopa paremmin, kun kivuliaat hampaat ovat poistettu.

Lemmikin suun terveydestä huolehtiminen on suora panostus lemmikin hyvinvointiin.