+358 3 751 0980

Pääsiäinen lähestyy ja onkin hyvä palauttaa mieliin suklaan vaarat. Suklaassa eläimille varaallinen ainesosa on nimeltään teobromiini, jota on kaakaossa. Tämän vuoksi mitä suurempi on suklaan kaakaopitoisuus, sitä myrkyllisempää se on. Teobromiinin myrkyllinen annos on 100-200mg/ kg.

Myrkytyksen oireita ovat kohonnut pulssi, rytmihäiriöt, läähättely ja levottomuus, ruuansulatuskanavan häiriöt, kuten oksentelu ja ripuli. Vakavissa myrkytystapauksissa voi ilmetä myös kouristelua, kohtauksia, sydämen ja hengityselimistön lamaantuminen. Oireet alkavat yleensä muutamia tunteja suklaan syömisestä, mutta joskus oireet voivat ilmetä myös viivästyneinä.

Mikäli lemmikin huomataan syöneen suklaata ja suklaan syönnistä ei ole vielä kauaa aikaa, on paras kotona annettava ensihoito oksennuttaminen. Lisäksi lemmikille on hyvä antaa lääkehiiltä 1g/kg . Jos oksettaminen ei onnistu tai koiralla on minkäänlaista oireilua, on otettava yhteyttä eläinlääkäriin jatkohoitoa varten.

Suklaan mykyllinen annos riippuu siis täysin suklaan sisältämästä teobromiinipitoisuudesta. Mitä tummempaa suklaa on, sitä pienemmästä annoksesta koira saa myrkytysoireita. Esim. valkoinen suklaa ei sisällä juuri lainkaan teobromiinia, taloussuklaa sen sijaan paljonkin. On otettava myös huomioon, että toiset koirat ovat herkempiä teobromiinille, jolloin ne voivat saada myrkytysoireita myös ohjeannoksia pienemmillä määrillä.

 

Ohessa esimerkkejä myrkyllisistä annoksista ja suklaiden teobromiinipitoisuuksista

  • valkoinen suklaa: teobromiinipitoisuus 0,01mg/g → aiheuttaa todennäköisesti vain ruoansulatuskanavan oireilua sokeri- ja rasvapitoisuutensa vuoksi
  • maitosuklaa: teobromiinia 0,5mg/g → myrkyllinen annos n. 1 suklaalevy / kg
  • tumma suklaa: teobromiinia 1,5mg/kg → myrkyllinen annos 65-170g/kg
  • taloussuklaa: taloussuklaa 4mg/g → myrkyllinen annos n. 25-60g/kg, eli noin 1,5levyä / 10kg
  • suuren kaakaopitoisuuden sisältävät suklaat (80% jne) ja tummat leivontakaakaojauheet ovat jo pieninä määrinä vaarallisia.