Lämpöhalvaus
Lämpöhalvaus uhkaa koiria lämpiminä kesäpäivinä. Paitsi autoon jättäminen, myös kovaa treenamiinen tai vain lenkkeily kuumimmilla keleillä altistavat koiran tälle hengenvaaaralliselle tilanteelle. Lämpöhalvauksessa koiran ruuminlämpötila nousee jopa yli 41 asteen. Näin korkeassa lämpötilassa elimistön valkuaisaineet alkavat saostua. Tila voi kehittyä hyvinkin nopeasti. Paitsi kova treeni, lämpöhalvaukselle altistavat myös ylipaino, sydänviat ja lyhytkuonoisten rotujen rakenteeseen liittyvät seikat. Myös pennut ja seniorit kuuluvat riskiryhmään. Koira ei hikoile koko kehonsa alueelta, vaan lämmön säätely tapahtuu lähinnä hengityksen kautta lämpöä haihduttamalla eli läähättämällä. Läähättämällä koira “vaihtaa” lämmintä ilmaa viileämpään, mutta kun ympäristön lämpötila on korkea, läähätys on tehotonta. Tämän vuoksi koirat ovat erityisen herkkiä korkeille lämpötiloille.
LÄMPÖHALVAUKSEN OIREITA
- nopea ja äänekäs hengitys
- korkea ruumiinlämpö
- heikkous ja/tai uupumus
- oksentaminen ja ripulointi
- hengitysvaikeudet
- poissaolevuus
- korkea syke
- voinnin romahtaminen, kooma
- kuolema
ENSIAPU
Ensiapuna koira tulee välittömästi siirtää viileään paikkaan ja valella viileälla vedellä koko koira tai ainakin sen vatsa, kaula ja jalkojen sisäpinnat. Koiran voi viedä esimerkiksi suihkuun, rantaan kahlaamaan tai kääriä sen ympärille märkiä pyyhkeitä. Jääkylmää vettä ei saa käyttää, sillä se altistaa elimistöä shokille liian nopean lämmön putoamisen vuoksi.
Jäähdytyksen voi lopettaa, kun ruumiinlämpö on laskenut 39 asteen tienoille. Jos koira on tajuissaan ja kykenee juomaan, sille on hyvä antaa viileää vettä juotavaksi.
Lämpöhalvauksen saanut koira on aina syytä viedä eläinlääkärin tarkastettavaksi mahdollisten sisäelinvaurioiden varalta.
Lämpöhalvauksen tärkein ja tehokkain hoito on ENNALTAEHKÄISY!!
MUISTA SIIS
- ettet jätä koiraa kesällä pysäköityyn autoon lyhyeksikään ajaksi
- ei liian kovia treenejä kuumilla keleillä
- tarjoa koiralle riittävän usein raikasta juotavaa jos ulkoilette lämpimässä
- tarhassa tms. koiralla oltava aina mahdollisuus päästä varjoon
- “lyttykuonot”, pennut ja vanhukset vaativat erityishuomiota