+358 3 751 0980

Kyyt ja ampiaiset

 

Kesällä koira saattaa joskus törmätä auringossa lämmittelevään kyykäärmeeseen. Myös kissat saattavat joskus saada osuman kyykäärmeen hampaista. Kyynpurema on pahimmillaan lemmikille hengenvaarallinen. Tämän vuoksi puremaan tulee aina suhtautua vakavasti. Kyynpureman tunnistaa nopeasti nousevasta kivuliaasta turvotuksesta, joskus alueella nähdään myös noin 1cm välein olevat kyyn hampaiden pistoaukot iholla. Iho muuttuu myös usein tummaksi turvotusalueella.

Jos kyy pääsee puremaan koiraa tai kissaa, tulee lemmikki toimittaa mahdollisimman pian eläinlääkärin hoitoon. Pureman osuessa tassuun on raaja hyvä stabiloida liikkumisen minimoimiseksi. Kyytabletteja ei nykyisen suosituksen mukaan anneta, ellei kyy pure eläintä kuonon, suun tai kaulan alueelle niin että mahdollinen turvotus aiheuttaa riskin hengitysteiden tukkeutumiselle.

Tärkein hoito kyynpuremaan on munuaisten ja muiden elintoimintojen toimintaa tukeva nestehoito. Jos oireet ovat vakavat, on mahdollista antaa koiralle myös vastamyrkkyä kyynpuremaan. Lisäksi eläinlääkärissä huolehditaan potilaan kivunlievityksestä ja tulehduksen hoidosta.

Myös ampiaisenpistot kuuluvat uteliaiden koirien kesävaivoihin. Ampiaisenpiston aiheuttama turvotus on usein huomattavasti kyynpureman aiheuttamaa turvotusta lievempää ja paikallisempaa. Pistot voivat kuitenkin aiheuttaa kipua ja turvotusta. Kyytabletit ovat oireita lievittävän kortisoninsa vuoksi hyvä ensiapu ampiaisen pistoihin, toisin kuin kyynpuremiin. Kyytablettia voi antaa koiralle kerta-annoksena annoksella 1 tabletti / 10kg, maksimissaan kolme tablettia kerrallaan suurille koirille. Jos oireet eivät tällä helpota tai yleisoireita ilmenee, tulee kuitenkin ottaa yhteys eläinlääkäriin.