+358 3 751 0980

Lemmikin hampaiden harjauksella kotona on suuri merkitys lemmikin terveyteen, hyvinvointiin ja se kuuluu normaaleihin lemmikin hoitotoimenpiteisiin, kuten kynsienleikkuu tai turkin harjaus. Suuontelossa on useita satoja erilaisia bakteereita, plakki hampaan pinnalla on syljen ja näiden bakteerien muodostama biofilmi. Hampaiden pinnalle muodostuu plakkia jo kahden tunnin päästä hammaskivenpoistosta. Hampaat tulisi pestä päivittäin, jotta plakki saadaan poistettua hampaiden pinnalta eikä se pääse muodostumaan hammaskiveksi. Vaikka hampaat pestäisiin joka toinen päivä niin se ei edistä tarpeeksi suun terveyttä, ainoastaan hidastaa hammaskiven muodostumista. Alla kuvasarja, jossa näkyy hampaan kiinnityskudoksen tulehdusmuutoksia (parodontiitti), joka kehittyy, jos plakki kerrostuu hammaskiveksi ja bakteerit pääsevät etenemään hampaan kiinnityskudokseen aiheuttaen hampaan irtoamisen. Pitkälle edenneitä muutoksia ei enää hampaiden harjauksella voida korjata, siksi hampaiden harjaus olisi hyvä opettaa jo pennulle.

Lemmikeille on tarjolla erilaisia hammasharjavaihtoehtoja. Hammasharjaksi käy hyvin myös pehmeäharjaksinen ihmisten hammasharja. Hammastahnan käyttö ei ole välttämätöntä, mutta helpottaa monesti harjausta, koska lemmikkien hammastahnat maistuvat mieluisille. Ihmisten hammastahnaa ei tule käyttää eläimille.

Lemmikin totuttaminen hampaiden harjaukseen tulee tapahtua asteittain ja tapahtuman tulee olla lemmikille miellyttävä. Tärkeintä on saada harjattua hampaiden ulkopinnat.

  • Aluksi voi antaa lemmikin rauhassa tutustua hammasharjaan jopa usean päivän ajan siten, että lemmikki saa nuolla harjasta hammastahnaa tai muuta herkkua.
  • Käytä harjaa lemmikin suussa pienen hetken kerrallaan, käytä edelleen hammastahnaa tai muuta herkkua.
  • Kun lemmikki tottuu harjaan suussa, aloitetaan vähitellen harjausliike. Älä luovuta mikäli harjaus ei heti onnistu täydellisesti. Pian lemmikki tottuu harjaukseen ja hampaiden harjaus onnistuu koko hampaiston alueella.
  • Kehu ja palkitse lemmikkiä harjoituksen aikana ja jälkeen.
  • Hampaiden pesusta kannattaa tehdä itselle ja lemmikille rutiinihoitotoimenpide. Se on hyvä sijoittaa samaan ajankohtaan päivästä esimerkiksi ennen nukkumaanmenoa. Aikaa pesuun menee, harjoittelun jälkeen noin minuutti.

Kiinnipitotapoja hampaita harjatessa on monia ja ne riippuvat myös lemmikin koosta. Isokokoinen lemmikki voi seistä tai istua lattialla. Keskikokoisen sekä pienen lemmikin hampaiden harjauksen apuna voi käyttää pöytää/tasoa tai hampaat voi harjata lemmikin istuessa sylissä. Myös kiinnipitoa kannattaa harjoitella ennen hampaiden harjausta, jotta lemmikki tottuu olemaan paikoillaan harjauksen ajan.

Kun harjaat hampaita, voit tukea lemmikkiä kevyesti kuonosta. Vaihtele harjan asentoa pestävän hammaspinnan mukaan. Huulta ei ole välttämätöntä nostaa harjatessa. Jos lemmikki yrittää heiluttaa päätä, voi päätä tukea kevyesti korvien takaa, kallon pohjasta.

Käy katsomassa tästä linkistä video, kuinka Dima-beaglen hampaiden harjaus onnistuu. 😊

Lemmikin hampaiden kotihoito on kuin laittaisi rahaa pankkiin!