Koirien rokotussuositukset

Rokota vain terveitä ja matolääkittyjä koiria. Nartut suositellaan rokotettaviksi ennen astutusta. Eri rokotteita ei suositella annettaviksi samanaikaisesti. Rokotusten välin on oltava vähintään kaksi viikkoa. Tiineiden tai immunosuppressoitujen eläinten rokottamista eläviä viruksia sisältävillä rokotteilla ei suositella.

  Perusrokotteet   12 vkoa     16-20 vkoa     n. 1 v   Tehosterokotukset

  Penikkatauti, tarttuva maksatulehdus

  ja parvo (huom. 1)

x x x   3 vuoden välein
  Parainfluenssa (huom. 1) x x x   1 vuoden välein
  Rabies   x x   1-3 vuoden välein (huom. 2)  

1. Jos tartuntavaara on lisääntynyt pennut voidaan rokottaa jo kuuden viikon iästä alkaen. Tällöin rokotusohjelmaa jatketaan suosituksen mukaisesti kolmen kuukauden iästä eteenpäin.

2. Luolametsästyksessä käytettävät koirat rokotetaan MMMELO:n määräyksestä vuoden välein rabiesta vastaan. Muut metsästyskoirat ja viranomaisten palveluskoirat rokotetaan joka toinen vuosi raivotautia vastaan. Muilla koirilla rokotusväli (2-3 v) riippuen käytetystä valmisteesta.

HUOM! Kotimaisten ja ulkomaisten koiranäyttelyn järjestäjien rokotusvaatimukset voivat poiketa tässä esitetyistä suosituksista. Tarkista ohjeet kunkin maan kennelliiton sivuilta (www.kennelliitto.fi)

SUOMESSA KÄYTETTÄVÄT ROKOTTEET

Yhdistelmärokotteet

  • NOBIVAC DHP tai DURAMUNE DAP - Penikkatauti, tarttuva maksatulehdus ja parvo ( ns. kolmoisrokote )
  • NOBIVAC DHPPI tai DURAMUNE DAPPi - Penikkatauti, tarttuva maksatulehdus, parvo ja parainfluenssa ( ns. nelosrokote)

Koirat voidaan rokottaa joko kolmoisrokotteella tai nelosrokotteella. Parainfluenssaviruksia sisältävää nelosrokotetta suositellaan käytettäväksi kenneleissä ja usein näyttelyissä käyville koirille.

Parvorokotteet

  • NOBIVAC PARVO

Pennut voidaan rokottaa ensimmäisen kerran 6-10 viikon iässä. Jos pentu ei ole saanut ternimaitoa, rokotukset voidaan aloittaa 6-8 viikon iässä. Pennut rokotetaan jatkossa rokotusohjelman mukaisesti penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta ja parvovirustartuntoja vastaan kolmen ja neljän kuukauden iässä.

Raivotautirokotteet

  • NOBIVAC RABIES VET tai RABDOMUN tai RABISIN

Rabiestartunta leviää lähes yksinomaan raivotautisen nisäkkään pureman välityksellä. Rokottamalla koirat ennaltaehkäistään infektio koirassa ja samalla taudin mahdollinen leviäminen muihin eläimiin ja ihmiseen.

Kaikki koirilla käytetyt rokotteet ovat inaktivoituja. Raivotautirokotteen antamista samanaikaisesti muiden rokotteiden kanssa ei suositella, koska samanaikaista käyttöä ei ole riittävästi tutkittu.

Parainfluenssarokotteet

  • NOBIVAC PI tai NOBIVAC KC (parainfluenssa ja bordetella bronchiseptica) tai DURAMUNE PI

Leptospiroosirokotteet

  • LEPTODOG tai NOBIVAC LEPTO

Leptospiroosirokotetta suositellaan käytettäväksi koirille, jotka matkustavat maihin, joissa tartunta on yleinen. Rokottaminen antaa suojaa kliinistä tautia vastaan, mutta ei estä mahdollista bakteerin kantajuuden kehittymistä. Tartunnan saanut koira voi rokotuksesta huolimatta erittää leptospira-bakteeria. Leptospiroosi on zoonoosi eli eläimestä ihmiseen tarttuva tauti.

Rokotteet saattavat aiheuttaa joillekin koirille yliherkkyysreaktioita. Rokotusta ei suositella alle yhdeksän viikon ikäisille pennuille. Perusimmunisointiin tarvitaan kaksi rokotusta 2-4 viikon välein. Tehosterokotus annetaan vuosittain.